10/11/15

Mimpi Paling Ilmiah

"Aimi yang ni apa makna dia?" Dia tunding pada salah satu catatan dalam salinan nota aku.

Pada catatan itu tertulis 'Dream'.

"Oh ni... Kalau yang aku faham tentang konsep ni, mimpi jadi sebagai salah satu medium untuk menyampaikan apa yang kita nak. Lagi-lagi yang terletak dekat unconscious mind kita," aku pun macam ingat-ingat lupa sebenarnya.

Dah 4 tahun aku tinggalkan subjek tu. Cuma baru-baru ni dia minta nota aku dulu-dulu, mana tahu kalau boleh bagi ilham untuk research proposal master application nanti.

"Oh..." Dia mengangguk-angguk.

"Membantu ke nota-nota ni?" aku tengok dia masih muka berfikir jadi aku ajukan lagi soalan, "Buku hari tu kau dah baca?"

Bersama nota-nota tu aku sertakan buku Derai-derai Cemara, Chairil Anwar.

Masa tu aku digelakkan, "Peh, dakdak AADC!"

"Lecturer aku bagilah!" lantang aku membalas. Bukan apa, berat sangat gelaran "dakdak AADC" tu sebab masa kecil aku lebih kepada Eiffel, I'm in Love.

"Nota kau ni bagi aku sesuatu... Tapi aku tak tahu macamana nak susun," dia bersuara.

"Haa, kau susunlah. Aku pun tak reti sangat subjek ni. Aku baca hampir semua report classmates aku sebelum aku boleh tulis sendiri report aku," jelas lagi betapa gelabahnya aku menulis esei 20 pages tu.

"Buku kau tu, nanti aku pulang. Aku baru sempat selak-selak je."

"Kau take time jelahh baca. Puisi ni kita tak boleh buru-buru baca. Nanti tak sampai."

"Peh deep!"

"Apa benda lagi, gila!" Aku baling kuisyen kecil dari sofa kami duduk.

"Ok lah, aku kena balik ni. Nak g kaji kata-kata Andre Bazin." Dia mula berdiri dan menyikat rambutnya.

"Kunci kat belakang pintu tu." Aku memberikan arahan sahaja kerana sibuk membetulkan sofa dan menyusun kuisyen yang dibaling tadi.

Sebelum melangkah keluar sempat lagi dia berhenti di rak buku aku yang terletak bersebelahan pintu masuk, "Tapi kan Aimi... Aku tak tahu pula kau baca novel-novel macam ni..."

Huh! Tau-tau jelahhh, yang ditunding tu novel-novel cinta zaman tak habis sekolah lagi.

"Haha, diamlah!" tangan aku pantas ingin membaling kuisyen.

Kecuali tiba-tiba hasrat aku dihalang mak aku. Pipi aku ditepuk-tepuk.

"Aimi! Aimi!" nyaring suara mak aku.

Aku terpisat-pisat membuka mata.

"Aimi bangun cepat! Nak ikut g kenduri ke tak?" laung mak aku lagi.


Gila! Ni mungkin mimpi paling ilmiah.

***

Aku dalam train ni. Lapar. Lepas tu ada pulak bau macam Maggi Tom Yam cup.
Haha, aku sabar jeeee niiii.

Ohh! Aku ni on the way nak pergi dapatkan tiket teater Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck kat kedai selepas usaha aku untuk membeli secara online tak berjaya tadi.

Bank kata "was charged", Red Tix kata "not succeed".

Harap usaha aku yang ini berjaya lah.

***

Omg! Kejap kejap! Ayah call!

Dia kata check balance kat bank, duit dah ditolak.

Apa aku patut buat sekarang?

2 comments:

Seri Fiese said...

Aimi, zine baru ada?

Aimi Rosli said...

Seri Fiese, belum lagi. Tengok planning 2016 macamana.