2/11/16

Sibuk Bergembira

Aku ada janji dengan client nak submit paperwork dia esok. Tapi memandangkan kedai makan dekat kawasan rumah aku ni banyak tutup (semalam), aku ambil keputusan untuk dinner di KLCC.

Dalam LRT aku memang dah berniat supaya tak berlama-lama di sana. Aku pun dah fikir nak makan Empal Penyet.

Namun begitu, bermula dengan Empal Penyet habis; rencana mula berubah.

Lepas makan, aku mula berjalan ke Uniqlo untuk melihat kolek-koleksi Hana Tajima. Aku berhasrat ingin memiliki seluar rekaan Hana Tajima. Mari kita saksikan adakah hasrat ini akan tercapai pada bulan depan atau tidak!

Papp! Tamparan realiti menerjah!

Aku ada kerja perlu diselesaikan. Aku tahan diri aku dari melangkah masuk ke Jelly Bunny.

Dua minggu lepas aku nampak purse yang sangat cantik dan sweet di Jelly Bunny. Malang sekali, peruntukan shopping aku untuk bulan ni telah pun habis.

Aku segera nasihatkan diri aku untuk segera pulang.

Dalam LRT, aku Whatsapp group degree aku: punyalah fun Isnin hari tu. teringat. sampai hari ni aku balik kerja awal.

Agim reply: Aku terus tak pergi kerja.

Yang lain ... typing ...

***
Hari Isnin Izyan telah pun berkahwin.

Kami selaku rakan-rakan sekelas yang excited telah pun bergerak menuju ke Seremban. Kelas kami ni walaupun 12 orang, bila terpisah bukan senang nak berkumpul semua sekali -- sorang di Sabah, Perak, Penang, Johor, dekat China pun ada.

Itu pun hari tu, tak cukup 4 orang; Kaka, Iyan, Sopi, Faiz.

Kerana kurang pengalaman memandu, aku cukup terkejut dengan pantasnya perjalanan ke Seremban dari KL. Jadi, selesai makan kenduri dan berpeluk-pelukan dengan Izyan kami rancang untuk melepak.

Jadi, aku, Agim, Marwan, Naem, Hajjar, Miza dan Azian pun bergerak menuju ke SCM.

Kenapa SCM? Sebab Agim ada idea nak main belon.

Tapi bila sampai dia terus beli keropok lekor dan batalkan hasrat. Jadi, Marwan cadangkan kami untuk main Werewolf.

Bukan main riuh-rendah suasana ketika Marwan menerangkan cara permainan sampai dia sifatkan dirinya "separuh mati" menerangkan cara bermain. Agim yang tadi hampir kehabisan data, akhirnya download Apps yang Marwan cadangkan.

Permainan bermula!

Hajjar was killed las night. She remain as Ghost.

"Apahal kita dah 2 kali kena kill?" Hajjar bersuara separuh nyaring.

Azian tertawa menekup mulut.

"Entah-entah Azian yang kill," usik aku.

"Eh, mana ada ehhhh," balas Azian.

"Eleh, Aimi masa turn dia tadi ... Dia senyum sorang," kata Miza pula.

"Orang kalau jadi Werewolf ni kita boleh tau. Perangai dia lain," cucuk Marwan.

"Kalau hang menipu aku boleh tahulah. Hang angkat kening. Hang ingat masa hang tipu Sopi?!" ujar Naem kepada Marwan.

"Tapi tadi Aimi kata Naem fortuneteller kan? Takkan dia Werewolf..." fikir Agim pula.

Judgement time!

Itulah kami yang sedang bergelak tawa di tengah-tengah padang SCM seperti kami bergelak tawa bermain UNO mahupun Bingo di kafe fakulti tanpa perlu memikirkan hal-hal pejabat/pekerjaan di hari mendatang.

***

Hujung tahun lepas, masa sesi interview dengan HR, aku tak dapat jawab tentang macamana aku boleh terima offer kerja ni tanpa berfikir panjang. 

Tapi lepas pertemuan one on one suku tahun pertama dengan bos tadi, mungkin aku dah ingat.

"Awak kalau ada masalah, bagitahu saya. Saya tak nak awak menangis kat hujung sana tapi saya tak tahu apa-apa."
- Bos 
 sebab dia orang yang sama masa hari akhir intern aku yang berkata,

"Kalau lecturer awak tak nak bagi A, awak suruh dia call saya. Saya akan bela awak."