5/10/17

Faktor untuk ke KL Forest Eco Park

Now Playing: Jampi - Hael Husaini



Hari tu Ain ada hantar Whatsapp, "awak dah tulis ke blog pasal tempat yang kita pergi hari tu?"

Aku blue tick je mesej tu.

Haha, tak mungkin aku sekejam tu. Aku reply, "Belum".

Sebabkan hari ni cuti, bolehlah aku tulis.

Pertama sekali, dalam pos ni tak ada include tempat makan minum sebab trip bersama Mas, Haziefa, Shiera, Ain, Shaz dan Ezzah ni ada yang rajin-rajin. Bawakan sandwich dan kek batik. Air mineral je bawa sendiri. Jadi, habis je canopy walk kami pun makan sebelum jalan-jalan dalam denai pulak.

Dah ada yang rajin-rajin, ada juga yang lapar-lapar ni haa. Jadi tak ada gambar ketika bersarapan. Haha!

Kalau nak jadikan kami sebagai teladan (membawa bekal), jangan lupa untuk buang sampah dalam tong sampah. Bukannya buang merata-rata.

Orait seterusnya, biar aku senaraikan perkara yang boleh menjadi faktor-faktor untuk KL Forest Eco Park atau Taman Eko Rimba KL dilawati:

1. Bajet - Masuk Percuma
2. Trek ringkas - Sesuai dikunjungi ketika cuti umum di tengah-tengah minggu (contoh macam sekarang cuti Hari Wesak = hari Rabu) ataupun nak "hu-ha" dengan kengkawan tapi masa terhad untuk buat trip jauh.




3. Ada canopy walk - Jadi, kalau tak dapat pergi FRIM sebab dah fully booked atau masih kumpul duit untuk fly melawat canopy walk di Sabah usah berduka! Boleh cuba di sini dulu.

Mana lah tahu, ada yang selama ni tak pernah discover diri seorang yang gayat ke apa.




Tangga berpusing. Hati-hati.






4, Di tengah-tengah Kuala Lumpur - Lebih spesifik di sebelah Menara KL. Jalan-jalan dalam denai tu tiba-tiba boleh keluar kat pintu Menara KL. Ada mini zoo kat situ.

Jadi, bolehlah rencanakan aktiviti lain selain window shopping di mall ketika cuti pendek mahupun kecewa tak dapat tengok The Bride sebab wayang penuh masa nak tempah online.


Curi-curi tangkap gambar Menara KL.

Trip #HighschoolGirlfriends with Shiera, Ain, Haziefa, Shaz, Ezzah & Mas.

5. Hal-hal lain - Selain dari canopy walk, ada beberapa denai yang boleh dilawati. Dalam denai tu ada juga jambatan dan pokok-pokok besar untuk dilihat,

Aku tak banyak tangkap gambar masa dalam denai ni sebab sibuk berjalan, tengok sekeliling dan of course, bersembang!


Aku sebenarnya agak teruja untuk tahu yang ada hutan simpan jenis dipterokarpa bukit sebab aku tak tahu pun ada hutan kat KL sebelum ni. 


6. Durasi - Aktiviti dekat sini tak makan separuh pun dari hari anda. Kalau pergi awal pagi, paling-paling pukul 1 dah boleh settle.

Haa, santai kan!

So, balik rumah bolehlah baca buku-buku yang dah dibeli kat PBAKL 2017 tu.

Makin nak penghujung PBAKL, makin dahsyat harga-harga yang ditawarkan.

Rasanya PBAKL tahun ni kembali meriah di PWTC. 

Yang sempat aku beli.

Sebenarnya, ada lagi buku yang aku nak...

Ok, nak pergi baca buku. Ciao!

***

Lain-lain tempat:

1. Solaris
2. Sabah PT 1, PT 2
3. Pangkor
4. Lata Medang, Lepok, Mossy Forest
5. Penang PT I, PT II, PT III
6. Bangkok

3/15/17

Escape to Penang, Escape in Penang

Now Playing: Baby - Justin Bieber ft. Ludacris

Penang, aku kembali lagi!

Kali ni dengan geng lain pulak. Fokus aktiviti pun lain. Tiba-tiba rasa Penang sangat besar dan ada banyak benda lagi tak explore.

Anyway, kali ni aku Penang bersama Shiera, Safwan, Ezzah dan Daniel. Highlight kunjungan kami adalah Escape Penang. Untuk aktiviti lasak ni, aku tak tahulah aku yang bersabar dengan dorang atau dorang yang besabar dengan aku. Kah kah!

Tiket kami tempah awal online. Jadi selepas bersarapan nasi lemak dan roti canai, kami pun terpacak di hadapan pintu Escape tunggu dijemput masuk.

Berdebar-debar untuk mengetahui potensi diri.
Matahari bersinar riang. Untuk orang terlupa pakai sunblock macam aku, aku banyakkan berdoa jelah tak terjadinya sunburn.

Masuk-masuk je dalam ni, rasa tak tentu arah. Tak tahu nak buat aktiviti mana satu. Mujur kami dikurniakan map yang Ezzah simpan dan Shiera dah buat study pasal tempat ni.


10.00 pagi dah terpacak depan pintu.
Handphone tak boleh bawa setiap masa. Sebab nak memanjat lah apa lah. Jadi tak dapatlah nak bermegah-megah merakam di insta story sepanjang masa. Haha!

Ada jugalah terakam gambar  aksi lasak mahupun muka takut atas tali sebab Daniel ada bawa GoPro.
Anyway, memang better pun simpan handphone dalam locker sebab tak ada wujud kerisauan bila nak buat sebarang aktiviti.

Selesai cabaran Monkey Business sempatlah bawa handphone jalan-jalan tangkap gambar itu ini.

Hipster 1.0

Bila dah kena berpaut kat tali perasaan tak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Tak dapat digambarkan dengan kata-kata 2.0. Dalam otak fikir tak sabar nak habis.
Masa buat Monkey Business ni otak asyik fikir, bila nak sampai kat stesen flying fox niiiiiiii. 


Hipster 2.0
Kerusi biru ni tempat lepak-lepak. Lighting pun elok sangat nak selfie selfish.

Habis kengkawan semua jadi ahli gimnas main benda ni. Aku je tak. Lepas tu semua tak puas hati.
Dah tibai macam-macam aktiviti, sampai jadi ahli gimnas, Tarzan, penari limbo segala. Kami pun lapar. Dalam Escape ni ada semua benda: kafe, tempat mandi, toilet, surau. Semua benda pun boleh settle dalam ni.

Beli combo (makanan+air = RM 22). Packaging so cuteeeeeeee!

Kenyang!
Selesai makan, kami pun menuju ke acara kemuncak iaitu: Tubby Racer dan Flying Lemur.

Tubby Racer ni dah memang lama aku perhati. Bila sampai, terkejut juga bila Shiera cakap kena tarik pelampung sendiri naik atas. Siap ada papan tanda "Zero Calorie Donut" kat tepi untuk naikkan semangat.

Masalah tarik pelampung settle, Safwan tarikkan untuk gegadis. Ktorang tinggal hike je ke atas.

Membebel jugak aku, nak kena tarik pelampung lepas makan. Haha!
Segala sungutan menaiki tangga hilang bila sampai ke platform paling tinggi untuk Flying Lemur. Flying Lemur ni gabungan 3 stesen untuk aktiviti flying fox. 

View ni macam side of Penang yang aku tak tahu.
"Fight the fright through the flight" salah satu petikan kata-kata di papan tanda Escape Penang.
Pesanan aku: walaupun sakit otot bila pulang, pengalaman dan kepuasan tu yang lebih bermakna.
(Haha tapi kau sabar jelah dalam kereta bila kawan kau berbunyi "adoi" setiap kali bergerak.)

Gambar ni sikit je dari apa yang kami buat. Ada banyak lagi. Sebab kami dari awal buka sampai orang dah nak tutup pintu pagar pun kami masih lagi kat dalam Escape ni. Aktiviti gini bukan selalu-selalu boleh buat. Lagi-lagi bila dah kerja.

***

Lain-lain tempat:

1. Solaris
2. Sabah PT 1, PT 2
3. Pangkor
4. Lata Medang, Lepok, Mossy Forest
5. Penang PT I, PT II
6. Bangkok

1/31/17

Mencipta "Red Velvet" Semerah Cinta Kita

Now Playing: City of Stars - Ryan Gosling & Emma Stone


Ewah tajuk kau!

Tajuk mengundang heart attack lepas 3 bulan senyap dan langsung belum ucap "selamat tahun baru".

***
Selamat Tahun Baru!


Penghujung tahun lepas salah satu kawan pejabat aku bagi aku green tea cookies yang dia buat. Masa tu kami pun berboraklah pasal trend baking. Apa yang up to date semua. Macam sekarang memang semua tengah hype dengan green tea. 

Aku pun tak terkecuali. Sampai Garnier keluar product baru, Pure Active Matcha De-tox pun aku dah beli.

Masa berborak tu aku terbuka trend, "Red Velvet". Aku tak betul-betul faham Red Velvet ni benda apa. Like apa yang membuatkan kita boleh kata, "Ahha! Inilah kek Red Velvet yang jadi,"

Sebab kali pertama dan terakhir aku makan Red Velvet macam tak adalah sedap sangat. Rasa kek tu begitu asing di lidah aku.

Kawan aku ni pun cakap, "Laaa, actually Red Velvet kek koko je. Letak warna merah. Cuka."

I was like, "Kek koko?"

Aku teruja sebab aku ni memang pandai makan kek koko / coklat dan sewaktu dengannya je.

Kebetulan petang tu, aku pergi Aeon dan ada pula orang bagi tester kek ni. Sedap weh. Akibat tester aku pun terbeli sebekas Red Velvet = RM 10. Sekelip mata habis masa tengok TV.

Tak disangka-sangka juga, masa birthday aku dapat 2 cupcakes yang sooooo pretty. Dan salah satu dari cupcake tu adalah Red Velvet.

Harrods ni kotak kek pun lawa. Warna pink, rasa macam anak raja masa tu.



1. Birthday celebration with Mas & Shaz. Yang cream putih tu Red Velvet cupcake.

Mula dari sini aku pun berazam untuk buat Red Velvet. Tapi misi aku nak kena rasa dulu beberapa Red Velvet. So, bila aku buat nanti aku tahulah kek aku menjadi.

Tak ke awkward nanti kalau orang tanya, "jadi ke ni?"

Kita jawab, "entah ek."

Aku kalau boleh nak jawab konfiden je, "jadi."

Yang ni tak ada nombor sebab bukan sambut birthday tapi kepala terhantuk teringat tak rasa lagi Red Velvet & Green Tea Frappe McCafe. Jadi reka event "sambutan tahun baru" sendiri untuk cita-cita tersebut.

Setelah rasa beberapa kek Red Velvet, i must say McCafe punya Red Velvet adalah antara yang aku suka.

Ahha! Nampak tak hype minum green tea tu. Bukan main hebat lagi acara hi-tea.

2. Belated birthday celebration for me, advance birthday for Shadiqah with Masliya and Sabariah.

Ini acara usai habis melantak menu utama. Pukul 10 pagi dah terpacak dalam kedai.

Maklumlah lama tak jumpa, tak boleh buang seminit pun untuk bergosip. Jadi dah makan menu utama, order lah kek untuk terus kekal duduk dalam kedai dan berborak.

Masa ni rasa sikit kelakar sebab dapat birthday cake sebab birthday dah lepas macam 2-3 minggu tapi tak menolak haha.

3. Birthday celebration with one of the housemate.

Cewah tak sempat selang sehari pun, dah pergi makan kek dengan housemate pulak. Konon jeee rasa kelakar sambut birthday lepas sebulan tadi tu.

Semua ni sebab kebetulan ada satu hari dia balik kerja, dia tercerita birthday dia hari tu. Aku pun macam ramah lah pulak bagitahu yang birthday aku baru lepas 2-3 hari.

Dia pun cakap, "Laaa, kenapa tak bagitahu awal-awal?"

Haha, aku macam tak terfikir pulak hal tu.

Aku pun cakaplah, "Tak apalah, nanti kita celebrate sekali."

Busy punya busy, sebulan lepas tu baru dapat duduk sekali celebrate.

Masa potong cake tergelak-gelak wish "happy belated birthday" sebab dah belated gilaaaa.

Nampak tak dalam gambar tu sekali lagiii ditemani green tea. Aku punya jus kiwi tu sebenarnya (konon mencari kelainan) tapi bila dapat offer, "nak tak green tea ni?", tak buang masa sedut.

Housemate yang sama telah membelanja kek Red Velvet di suatu hari,

Dan lagi sekaliiiii, hari tu housemate tu rasa nak makan kek lepas makan McD. So, dia pun ajak teman pergi beli Red Velvet Mak' Cik kat Aeon. Jadi dapatlahhhh kita merasa lagiii Red Velvet ni.

Rasanya macam dah boleh conclude dah rasa Red Velvet ni. Aku dah sedia lah nak buat. Cuma kena study resipi dan beli bahan.

4. Belated birthday celebration with Azian and Najwa.

Tapi sebelum tuuuuuuu, ada lagi weh suprise birthday cakeeee. Rasa terharu. Haha, macam padiaaaa sampai sebulan disambut birthday (#25Still). 

Paling dahsyat masa nampak beg kertas Zara tu.

Najwa bagi beg hadiah, "Aimi ni hadiah."

"Fuyoo Zara ke?"

Azian berpeluh dari cepat-cepat jawab, "Eh beg je tu."

"Nasib baik. Kalau tak kita yang berpeluh nak fikir hadiah apa nak bagi next birthday nak beat Zara," aku tertawa dan sambung makan kek. Malam yang cukup menyenangkan hati.

Kali ni tak ada Red Velvet dah sebab Red Velvet seterusnya adalah yang aku buat.

***

Birthday celebration yang dahsyat ni telah menyentuh hati aku merasakan yang all my girl friendsssssss are the best, despite of perangai mengada, clingy, garang dan sebagainya, kekal kawan sampai sekarang.

Kah kah, perangai mengada tu aku macam tak boleh blah.
Contoh: Manda label diri "kakak superhero" sebab bila adik dia nak keluar ke apa dia akan hantar kan.

Diah lak tibai cakap, "Haha aku selalu feeling nak hantar adik adik g jalan jalan. Kalau aku ada adik lah."

Aku cakaplah, "Aku boleh jadi adik kau, kalau kau nak!"

"Oh maiiii takpelah cancel".

Suatu hari Manda nak datang KL.

Kemain pum pang pum pang tentang macamana nak bertemu. Aku tanya, "what about me?" padahal dah separa tau the plan.

Diah balas, "Kang aku ambik la kau. Kau kan adik aku."

Actually, all of my friendssss are the greatest.

 ***

Ok, selesai acara cake testing. Marilah kita membuat cake for real. 

Memang sesuai kan buat Red Velvet ni masa cuti CNY sebab merah = "ong".  
Harap "ong", kek menjadi lah.

Lepas godek-godek Google, aku pilih untuk buat resipi Red Velvet dari blog Eny Abdullah. Resipi ni ada memacam. Jadi, aku pilih yang simple untuk aku faham.

Know your weapon!

Dan dalam resipi tu pulak, ada sebut pasal Buttermilk. Aku yang berada di level beginner dalam hal ni terpinga-pinga membaca Buttermilk. Nak pula dalam kepala rasa macam tak boleh recall rupa kotak Buttermilk atau kat mana duduk benda ni di pasaraya. Aku siap Google "Buttermilk di pasaran Malaysia".

Aku pun buat lagi research. Actually, dalam blog Eny Abdullah tu ada tulis option lain kalau Buttermilk tak ada. Tapi nak memahamkan aku macamana benda tu berfungsi, eloklah aku Google lagi.

Masa tu terjumpa, blog Asam Garam 2 Puteri. Blog ni bagi beberapa option lagi untuk buat / ganti Buttermilk.

Bila dah baca blog tu barulah faham pasal macamana bahan-bahan macam cuka, lemon ni related dengan kek Red Velvet. Tapi rasa lemon is a no! no! no! untuk kek aku. 

Lemon tu ngam buat minum dengan madu. Letak dalam kek aku tak minat.

Pertama kali nak guna dua bahan ni. Excited!

Antara bahan lain yang nak kena ada untuk Red Velvet ni adalah Cream Cheese. Masa tengah buat perbandingan Cream Cheese ikut sukatan dan harga, kepala tertoleh-toleh jugak cari Heavy Cream (alternatif bahan buat ganti Buttermilk). Tiba-tiba ... kotak Buttermilk bercahaya depan mata. 

Happy gila sambil jerit, "Yeay! Tak payah buat sendiri."

Haha! 

Ini kira macam "Heart of Tafiti" kepada Red Velvet lah (Moana addict detected).

Next thing adalah untuk adun semua bahan. Semua dibuat betul-betul mengikut blog Eny Abdullah tu sebab tak pandai nak improvise sendiri. Haha.

Sehinggalah adunan menjadi seperti di bawah:

Masuk loyang!

Punyalah level beginner, masa buat frosting ni pun aku Google "should cream cheese frosting be cook?" sebab arahan dalam resipi tu cuma sampai putar hingga sebati.

Cream cheese frosting in the making.

Frosting ni actually banyak lebih tadi. Maybe boleh buat training rose frosting on cakeeee. So boleh up level jadi expert. Tapi sementara piping bag tak ada ni, cicah biskut Hup Seng yolahhh.

Happy me!
Red Velvet menjadi. Manyakkkk "ong"!

Ketika blog ini ditulis, kek ini sudah tinggal sepotong sahaja di dalam peti.
Dan aku bercita-cita nak buat lagi.

Kawan-kawan yang terbaca dan nak, datang rumah jelah raya nanti.


***

Kek-kek lain: