11/6/10

Macamana nak tag orang / nak buat link

Saya (nak kedengaran macam pro sikit) dapat pertanyaan Macamana nak tag orang atau nak link kan sesuatu perkataan tu kepada sesuatu. Saya tak tahu bila dia akan online atau saya akan online. Jadi saya buat benda ni sebagai post. Supaya orang lain yang tak tahu pun boleh tahu.
Ok, sekarang terasa amat poyo pula, bukan pro lagi.

PERINGATAN : SILA KLIK GAMBAR UNTUK SAIZ LEBIH BESAR. INI SANGAT MEMBANTU PROSES PEMBELAJARAN ANDA.

Langkah 1 :
Mula-mula kau kena taip dulu apa kau nak. Kemudian kau highlight kan.



Langkah 2 :
Klik butang yang ada di dalam bulatan merah itu.



Langkah 3 :
Buka page yang ingin dijadikan link. Saya ambil FB aku sebagai contoh. Jadi, yang dalam bujur warna merah itu namanya URL. Copy URL itu. Sila jangan ingkar.

Langkah 4 :
Paste kan URL tadi ke dalam kotak yang muncul ketika anda klik di Langkah 2.


Langkah 5 :
Selesai. Anda akan lihat perubahan pada perkataan yang ingin dijadikan link. Itulah tandanya anda berjaya.


Adalah diingatkan walaupun anda telah tag seseorang. Orang itu tidak akan mendapat notification kerana ini bukan Facebook. Ok, saya patut diam sekarang.

"Diam adalah pintar ... Fanatik ... Fanatik ... Fanatik"

Sekian sahaja dari saya.

XOXO :

15 comments:

fezaL Mohd said...

wahh tutorial la hehehe !

Azizi Dain said...

aimi: ni serius la sikit.boleh buat bisnes taw.btw, thax ya...
skang saya mahu cube.

Aimi Amira said...

fezal : karier baru.


ag : sama-sama. tak cukup serius ke tadi, rasa macam dah.

Hanz Lee said...

entry nie byk membantu...lepas ni ak nak cuba...haha

Aimi Amira said...

cuba try test.

liyana aziz said...

boleh cadangkan pada ery, dia tanya yana hari tu tapi macam malas nak buat tutor.. terima kasih cikgu aimi

Aimi Amira said...

memang saja buat sebab ramai tanya (:

diah said...

buat tutorial nak besa kan gamba pulak

Aimi Amira said...

tunggu aku belajar nak buat tutorial pakai video.

4umyfans said...

tQ aimira...
boleh lah aku cuba lepas ni.

Aimi Amira said...

silakan silakan

4umyfans said...

aku dah cuba and berjaya...
yeayy!

Aimi Amira said...

tahniah (:

ladyzamea said...

terima kaseh krn mbantu...mintak halal di atas pmbelajaran ini yer cikgu...huhu

Aimi Amira said...

haha, sama-sama.
thanks sebab follow (: