8/16/12

Menghampiri Suasana Di Aidilfitri

INT. BEDROOM (HOSTEL) / NIGHT - FLASHBACK

Tilam di katil sudah berlipat. Beg sudah di tepi pintu. Lampu belajar terpasang. Sekelilingnya malap. Paling terang selepas lampu belajar adalah komputer riba yang menyala. Masuk dua orang rakan ke bilik. Gitar di tepi almari dicapai.

"Ok, geng kita nak main lagu apa malam ni ?"

"Lagu rayalah."

"Lagu apa dulu ?"

Senarai lagu dikeluarkan dari poket.


EXT. BEDROOM / NIGHT - FLASHBACK

Senarai semak tugasan cuti raya dibuat. Hanya sedikit senyum yang mampu diukir kerana semua subjek ada tugasan perlu dibereskan dalam masa cuti raya seminggu. Semua kecuali satu.

Telefon berdering. Panggilan dari seorang pensyarah tidak memberi tugasan tadi.

"Awak dah balik ke kampung ?"

"Belum."

"Oh, baguslah. Saya nak jumpa awak sekejap lagi."


PERTEMUAN

"Ok, ini draf pertama awak semua. Cuti raya ni buat draf 2. Nanti lepas raya, saya nak satu kelas submit."

"Tapi semua orang dah balik. Saya pun patutnya nak balik tadi."

"Awak patut bagitahu saya awal-awal."

"Tak apalah nanti saya fikirkan cara nak pas draf pertama ini."


Senarai tugasan ditambah.


INT. BEDROOM / NIGHT - NOW

Laman Sosial status update : Bahagianyaaaaaa cuti semester sebulan puasa dan 2 minggu raya.


Laman Sosial status update 2 : Kali ini tak ada petik gitar nyanyi lagu raya, cuma sing-a-long di radio.

"Fine. haha. puasa macamana? tak lama lagi raya. datanglah rumah main lagu raya."

"Mesti kena main lagu sama macam tahun lepas."

"Ingat lirik lagi tak ?"

"Mestilah. Usahlah abang membuang waktu mari menuju ke rumah bonda ~~"

TAMAT




Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin.
Pulang ke kampung dulu, ya ?
Sanak saudara sedang menunggu, di pagi mulia bertemu mesra ~~

5 comments:

syakey said...

slamat hari raya in advance! ;)

slamat menyiapkan segala task :D

Nur al-Iman said...

Getting assignments on raya is seriously annoyingly. =____=


*petik gitar melodi sayuuu*

fezaL Mohd said...

Selamat hari raya

Amie said...

Selamat hari raya aimi. Saya pon banyak esaimen, woha! ;(

Putus-putus said...

selamat hari raya aimi..