1/29/14

2014: Semoga lebih produktif!

Now Playing: Tanya Sama Itu Hud Hud - Salam Musik.Maaf dah lama tak menulis. Rasa janggal pula. Bagaimanapun, salam 2014 diucapkan!

Sejak akhir-akhir ni aku dah kurang menulis. Lagi-lagi perkara santai dan fiksyen. Kebanyakkan yang aku tulis ada tugasan berdasarkan fakta dan research paper, research, research. Aku dengar semester depan akan ada subjek untuk menulis fiksyen kemudian siapkan layout, cover dan design keseluruhan buku tu sekali. Debar jugak!

Apa pun, itulah yang aku buat sekarang: design on photoshop, design on flash, design on indesign. Tapi kadang-kadang bila orang tanya 'Eh, macamana nak buat effect blablabla?', ada saja yang aku tak tahu nak jawab. Tahun lepas aku ada melawat satu syarikat penerbitan buku, masa tu aku rasa tertarik betul tengok kerja illustrator dan graphic design. Dia lukis, dia colour. Haa, yang ini aku tak reti buat. Jangan kata yang itu, yang Pencil Tools dekat tiga jenis adobe yang aku guna tadi pun, tak reti juga ikut cakap aku.

Lain macam pula feeling entri, kah kah kah! Untuk memulakan 2014, yang diharapkan menjadi lebih produktif (bermula dari dalam diri), aku akan buat tutorial sesuatu yang mudah dilakukan. Tutorial untuk buat teknik Clipping Mask. Nak tahu apa itu Clipping Mask? Lanjutkan bacaan ke bawah.


Tutorial on How to do Clipping Mask

1. Pilih satu imej.2. Place lagi satu gambar -- pilih imej yang ingin diklipkan dengan imej yang dipilh tadi. Place di atas imej yang ingin diklip bersama. Macam dalam contoh ni, aku nak letak gambar kartun dalam perkataan 'Productive'.

Dah siap place semua. Right click atas layer gambar kartun tadi. Kemudian, dalam banyak- banyak pilihan yang keluar tu, cari perkataan 'Create Clipping Mask'.
3.  Sebenarnya, sampai step 2 tadi dah kira siap. Tapi untuk cantikkan lagi keadaan boleh right click lagi atas layer yang pertama dan pilih 'Blending Option'. Di situ boleh pilih nak letak shadow, outline dan  lain-lain lagi. Boleh periksa dan explore sendiri, yeah?
4. Siap!
Clipping mask ni kita boleh nampak juga digunakan dalam video Takkan Terpisah - Black, Rescue - Yuna, cover album Definisi - Ali Satar. Masa aku baru discover nak buat ni, aku inbox kawan aku cepat-cepat bersertakan kata-kata 'Oi, tengah trend ni sekarang!'.


Macamana nak buat clipping mask pada gambar? 

Cara yang sama macam tadi. Cuma kali ini mula dengan, crop gambar diri sendiri anda yang digemari. Kemudian, tukar jadi hitam putih dan save as '.png' format. Seterusnya, place gambar yang nak diletakkan dalam diri, right klik atas layer tu then cari create clipping mask. Untuk pilih kepekatan gambar (tak kira gambar yang mana pun), gunakan 'Opacity', 'Fill'.Taraaaaa! Dah ada gambar style video klip 'Takkan Terpisah'.

 Orait, kawan aku dah sent tiket Candy Crush pada aku nampaknya! Cun sangatlah ni -- All aboard!

No comments: