6/13/15

Pasca Pesta Buku


1.
Selesai membaca Proletar Dua Menara aku telefon Manda, "Aku dah habis baca Proletar Dua Menara ni. Dia ni tak kisahkan main tulis je pasal Petronas. Kawan-kawan kerja dia tak kisah ke apa dia tulis ni?"

"Dorang tak baca kot," jawab Manda di hujung talian.

"Hmm, mungkin jugak. Selamba je tulis kat blog pun."

Dua esei paling aku relate kat dalam buku ni adalah "Istilah Perniagaan" dan "Office Politics". 

Kemudian perbualan kami berlarutan tentang buku-buku lain yang kami borong di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015. Antara yang Manda dah habis baca, Pengembaraan Tanah Jepun. Aku minta dia review. 

Dia pun tulis satu entri di blog nya.2.
Sebelum pesta buku hari tu, ada task force di pejabat. Sebagai majikan yang prihatin, setiap petang bos akan sediakan makanan untuk staf.

Sekurang-kurangnya, ada 4 kelompok untuk sesi ambil makanan. Kelompok pertama akan bangun dan ajak orang "Dah, dah! Makan! Makan!"

Kelompok kedua akan bangun ambil makanan dan duduk di meja. Masa ni kau akan tahu menu makan petang. Aku dalam kelompok ketiga, bila semua orang dah bangun baru aku pergi.

Kelompok keempat adalah bila sesiapa sahaja dari Kelompok 1, 2, 3 datang untuk menambah makanan. Haha.

Ketika aku sedang kepit roti sardin dari dulang, aku telah disapa dari belakang, "Aimi betul ke apa yang awak tulis ni?"

Hampir terlepas roti sardin yang aku kepit tadi. Macam-macam ada dalam fikiran, 'Tulis apa? Baca kat mana dia ni? Omg! Ada orang dah jumpa blog aku ke? Siapa ni?'

Aku toleh sebelah kiri. Celaka! Kawan designer rupanya. Pandai betul tiru suara bos.Kah kah, takut bukan main lagi.


3.
Aku tengah berlatih datang awal ke pejabat sempena menyambut bulan puasa nanti. 
Datang awal, balik awal.


4.
Ada beberapa orang mula cakap pada aku, "Bila kau nak menulis balik?", "Harap awak dapat tulis novel" dan sewaktu dengannya.

Kita tengok pesta buku tahun depan macamana.

2 comments:

Anonymous said...

Amboi banyak betul free time siap tulis blog bagai - Jejaka_Cool_11

Azizi Dain said...

aq percaya akan "Kawan Designer"