5/21/15

Muzik di Hatiku

Untuk degree ni, 3 tahun dihabiskan dengan menghadap muka tak cukup tidur, cuak datang kelas lambat, mengah panjat tangga, panik assignments tak sempat print, serabut handle PC depan mata - laptop pula kat riba, menggelabah test tak baca, menggigil kesejukan tidur kat bangku keras library, serabut dan serabai.

Tapi keadaan tak ada lah teruk mana sebab hubungan kawan-kawan tu makin erat. Lagi-lagi kawan muzikal. Setiap classmates yang hadir datang dengan lagu masing-masing.

Kadang-kadang rasa macam tengah sekelas dengan juara-juara karaoke dari daerah masing-masing. Haha!

Macam Azian, penghujung semester 1, ketika aku dan dia sedang stay up mengerjakan assignment subjek Advertising aku tiba-tiba bersuara, “Kita rasa macam nak dengar lagu Sheila On 7 lah.”

Kurang dari 10 minit, aku ada satu album lagu Sheila On 7. Menginjak ke semester berikutnya, aku mulai sedar laptop Azian memang banyak lagu. Tahap kekadang aku ada orang berkaraoke pun pakai laptop dia.

Kaka pula, aku mula kenal dia dengan menggunakan sebaris lirik dari lagu “Primadonna Girl” nyanyian Marina and The Diamond (mana band ni sekarang?) yang dia jadikan tagline di Twitter. Tapi semakin kami kenal, Kaka juga layan lagu-lagu seperti “Ratuku. Ada sekali tu, aku tertangkap dia tengah nak capai key Awie dan Adira serentak. Gila.

Hajjar mungkin terkenal dengan personalitinya yang fanatik K-Pop. Tapi memori aku dengan Hajjar, lebih dekat dengan lagu “Warna-warni Malaysia”. Aku rasalah itu tajuknya. Dalam video klip ada Siti Nurhaliza, Aznil dan Elfira. Aku jumpa lagu ni dalam laptop Hajjar. Berulang kali juga aku pasang. aku buat simbol perpaduan macam tak jadi sangat tapi Hajjar tetap ajar jugak.

Miza jadi back up dan layan aku nyanyi “Aku Cinta Padamu”. Aku nyanyi ‘Gemerlapkan jiwaaaa …’, Miza sahut bunyi bass ke drum ntah ‘Dum, dum, dum’, ‘Semikanlah cinta …’, ‘Dum, dum, dum’. Balasannya di hari yang lain, aku teman dia pergi majlis anjuran majalah K-Pop dan kena buat persembahan lagu K-Pop kat depan. Kah kah! (Padahal aku gatal nak ikut sebab dengar dapat makan Nando’s).

Tu belum tengok orang main The Voice kat talipon. Haha, aku tengok Izyan main The Voice, bukan main lagi komitmen yang dia bagi kat performance “She Will Be Loved” tu. Cuma aku tak ingat time tu judges pusing ke tak. Haha.

Iyan ni seorang yang fasih berbahasa Mandarin. Jadi tak hairanlah, kalau lagu yang buat aku ingat tentang dia adalah lagu Mandarin. Tapi tak, aku lebih ingat dalam bas ke RTM aku minta dia Bluetooth kan lagu-lagu Taylor Swift dalam BB dia kat telefon aku. Lepas tu, koleksi lagi Taylor Swift aku terus banyak.

Awal perkenalan dengan Marwan (turut dikenali sebagai Morn), muzik yang aku tahu dia layan OCK. Macamana ntah lama-lama dia makin layan scene rapping. Ni aku dengar lagi sikit dia nak tukar nama jadi MackleMorn nak gantikan Macklemore.

Boleh dikatakan Naem antara yang mempunyai self-confident yang tinggi dalam kelas. Kadang-kadang dia punya confident, dia pakai tibai je “Ters a lapehhh, starting in ma hatttt” lepas kau dengar punya dengar, baru dapat catch up itu lagu Adele. Kau orang tekalah lagu apa. Tapi ada satu lagu yang dia nyanyi dalam kelas buat aku tercari-cari masa cuti semester, lagu “Get Yourself Back Home” nyanyian Gym Class Heroes ft. Neon Hicth.

Agim selalu juga update lagu yang dia dengar dekat Twitter. Entah borak punya borak macamana ntah, dia cakap kat aku “Weh, dengarlah lagu ‘Pompeii’ – Bastille rasa macam pelangi keluar ikut telinga kot.” Aku dengar first time, tak ada berpelangi apa pun. Kali kedua dengar, penuh pelangi dalam bilik. Lagu Pompeii jadi lagu raya aku tahun tu. Dan aku kekal suka vokal si vokalis Bastille. Nak tahu feel Bastille try lagu baru dorang, Flaws.

Bertitik-tolak dari aku tertangkap Kaka nak capai key Awie dan Adira tu, aku mula sarankan pada Kaka untuk ada rakan duet. Aku cadangkan Sofi. Masa kami semua pergi family day, rancak juga aku bahan supaya Kaka pergi ke depan berduet tapi Sofi nak tak nak je. Tiba-tiba, lagu “Bourgenvilla” nyanyian Spring terpasang. Masa tu dengan jelas Sofi berkata, “Ahha! Ini lagu faveret aku!”

Ada satu masa tu kelas berkeadaan senyap, Faiz mula pasang lagu di dalam playlists di tabnya. Ada satu muzik yang aku tak kenal. Intro nya seakan menyeramkan. Aku pun mula bersuara, “Weh, lagu apa ni? Tak tahu pun”. “Lagu cerita Kak Limah tu lah,” balas Faiz yang pekat berloghat Penang. Haa, masa tu lah baru suara Ezlynn berdialog baru masuk. Engkorang tahu ke lagu apa?
Lagu “Lamunan Terhenti” nyanyian Awie ft. Ezlynn lah.

Aku tak tahu dorang akan ingat aku dengan lagu apa. Semoga dorang tak ingat aku dengan nyanyian yang sumbang dah lah. Sebab ada salah satu hari dalam satu semester tu, setiap ayat yang aku habis cakap aku akan nyanyi “Minum Milo anda bersemangat ju-a-ra!”. 

Aku tujukan lagu "Flashlight" nyanyian Jessie J buat korang. Yeay, kita dah konvo!

Dan esei ini diakhiri dengan: 

So save me in your playlist. So, you wont forget this. When things don't quite go your way. You'll still have me on replay.”

-       Random Awesome, Yuna. 

No comments: